fizyka - zadanka
Bozena 55: 1−co to jest prąd elektryczny i jakie warunki muszą być spełnione,żeby
popłynął
2−definicja i jednostka natężenia prądu
3−narysuj prosty obwód elektryczny zawierający żarówkę,źródło
prądu,wyłącznik,woltomierz mierzący napięcie na żarówce
4−treść prawa Ohma słownie i wzorem
5−co to jest siła elektrodynamiczna,podaj wzór
6−na czym polega zjawisko indukcji elektromagnetycznej
7−jak zbudowany jest i do czego służy transformator
8−kierunek i wartość I5 (to jest z tymi strzałkami z prawa kirhoffa)
to jest na egzamin. Z fizyki jestem noga. Za pomoc serdecznie dziekuje Jakubowi lub
komukolwiek
28 gru 13:24
Bozena 55: Jakubie pomóż lub wytłumacz
28 gru 13:26
28 gru 13:30
bartek : a google.pl są? wystarczy wklepac w wyszukiwarkę...
28 gru 13:32
28 gru 14:22
Mateusz:

Kolega napisał wyzej ze mozna to znalezc w goglach albo w książce
2 rozne są wersje definicji ale kazde są poprawne: przytocze 1 z nich jest to stosunek ładunku
jaki przepłynął przez poprzeczn przekrój przewodnika do czasu w którym ten przepływ nastąpił
| | ΔQ | |
I = |
| => ΔQ− przepływający ładunek
|
| | Δt | |
a żródło prądu
b wyłącznik
c żarówka
d woltomierz
masz przykładowy obwód z żarówką wyłącznikiem i zrodłem prądu dołącz sobie(dorysuj
woltomierz−jego symbol) a reszte to juz znajdziesz na necie tam masz wszystko dokładnie
opisane
28 gru 14:23
Mateusz: 1) Prądem elektrycznym nazywamy uporządkowany ruch ładunków elektrycznych nosnikami
przemieszczających sie ładunków mogą byc elektrony(cząstki elementarne o ładunku −) ale
rowniez kationy i aniony(głównie ogniwa galwaniczne) aby pomiędzy dwoma punktami połączonymi
przewodnikiem przepłynął prąd musi pomiędzy nimi istniec różnica potencjału.Przyjmuje sie ze
prąd płynie od potencjału wyzszego do nizszego
28 gru 14:28
28 gru 14:30
Mateusz: zapomniałem dodac jednosta natężenia to [A] amper
28 gru 14:33
Bozena 55: Chce żeby nikt mnie źle nie zrozumiał⇒ mamy taka fizyczkę do bani, ze szok. A są pewne czynniki
niezależne ode mnie na które nie mam wpływu
28 gru 14:35
Mateusz: a o co chodzi w tym 8 to jakies zadanie jest z prawa Kirchoffa
28 gru 14:39
Bozena 55: mamy narysować to ze strzałkami. kierunek i wartość. ( powiedzieli nam z poprzedniej kl. my
nie wiedzieliśmy jak to ugryź) zdaje sie na ciebie chce to jako zaliczyć i mieć spokój.
28 gru 14:44
Mateusz: 7)zrobie 7 bo trudne jest

Transformator to urządzenie elektryczne służące do przenoszenia energii elektrycznej prądu
przemiennego drogą indukcji z jednego obwodu elektrycznego do drugiego, z zachowaniem
pierwotnej częstotliwości. Zwykle zmieniane jest równocześnie napięcie elektryczne
Transformator zbudowany jest z dwóch lub więcej cewek (zwanych uzwojeniami), nawiniętych na
wspólny rdzeń magnetyczny który jest wykonany z materiału ferromagnetycznego
Oba obwody są odseparowane galwanicznie, co oznacza, że nie ma połączenia elektrycznego
pomiędzy uzwojeniami, a energia przekazywana jest przez pole magnetyczne
28 gru 14:47
Bozena 55: Dzieki ze zechciałeś pomoc bez żadnych wścibskich pytań .wiem, ze powinnam dać cos z siebie
lecz fizyka dla mnie jest czarna magia.
28 gru 14:50
Mateusz: ale co narysowac jakies przykłądowe rozgałęzienie i podac gdzie prąd wpływa a gdzie wypływa
tak
28 gru 14:51
Bozena 55: kierunek i wartość I5 tak

Taka jest treść
28 gru 15:08
Bozena 55:

cos takiego tylko jasiek strzałki to popraw bo ja tutaj nie za bardzo jak widzisz
28 gru 15:16
Bozena 55: jakieś⇒ chochlik
28 gru 15:16
28 gru 15:19
Mateusz:

masz do tego jakis rysunek bo tak to nic nie zrobie ale domyslam sie ze o cos akiego chodzi na
rysunku mamy zaznaczone rozgałęzienie i na czerwono mamy natężenia prądów wchodzących które są
oznaczone I
I I
II I
III a na czarno prądów wychodzących które są oznaczone I
1 i I
2 i
chcemy policzyc np natężenie prądu odpływającego z węzła I
2 znając I
I I
II I
III oraz
I
1 korzystamy z prawa Kirchoffa które mowi ze suma natężeń prądów wypływających z
rozgałęzienia równa sie sumie natężeń prądów wpływających do rozgałęzienia czyli
I
I + I
II +I
III +.....=I
1 + I
2 +........ czyli podstawiasz dane i rozwiązujesz rownanie
w kazdym razie korzystasz z tego prawa a powiedz mi jestes moze dobra w języku angielskim
28 gru 15:23
Mateusz: z twojego rysunku nic nie wyczytam niestety kierunek i wartosc czego przede wszystkim napisałas
ze to z prawa Kirchoffa trzeba skorzystac
28 gru 15:25
Mateusz: to co podałem to I prawo Kirchoffa jest tez drugie które mowi ze aAlgebraiczna suma iloczynów
wartosci oporów i natężeń prądów jakie przez te opory płyną jest dla zamkniętego obwodu równa
zeru.
28 gru 15:28
Bozena 55: o to cos takiego chodzi.Sorry ale angol kulawy i bardzo
28 gru 15:28
Mateusz: Nic nie szkodzi trudno czyli chodzi o takie rozgałęzienie jak narysowałem
28 gru 15:30
Mateusz:

moze inaczej cos takiego

ale w kazdym razie o rozgałęzienia

jesli tak to z I prawa
Kirchoffa I
1 + I
2 = I
3+I
4+I
5 => z tego rownania wyznaczas I
5
28 gru 15:35
Mateusz: I1 i I2 to prądy wpływające a I3 I4 i I5 to prądy wypływające
28 gru 15:36
Bozena 55: tak to rozgałęzienie
28 gru 15:47
Bozena 55: nie jestem zły?
28 gru 16:00
Bozena 55: Natężenie prądu stałego I jest proporcjonalne do całkowitej siły elektromotorycznej w obwodzie
zamkniętym lub do różnicy potencjałów (napięcia elektrycznego U) między końcami części obwodu
nie zawierającej źródeł siły elektromotorycznej.− to prawo Ohma
28 gru 16:09
Bozena 55: wzór
U
L=−−−−−−−− U =L*R
R
28 gru 16:35
22 lut 18:43
Bozena 55: i zdałam chochlik⇒
22 lut 18:46
bobo: Ile ciepła musi pobrać lód o masie m=720 g i temperaturze −10 C, aby zamienił się w wodę o
temperaturze
15 C? (ciepło właściwe lodu c = 2220 [J/(kg K)], ciepło topnienia lodu cprzem = 333000 [J/kg],
ciepło
właściwe wody c = 4190 [J/(kg K)])
27 lis 13:34
Sandra: Oblicz graniczną długość fali wywołane zjawisko fotoelektryczne dla wolframowej płytki dla
której praca wyjścia wynosi 7,2 x 1019 J. Przyjmij h=6,63 x 1034 J x s. Czas
połowiczegorozpadu pewnego izotopu wynosi 8 min. W ciągu jakiego czasu rozpadnie się 3/4
początkowej liczby jąder tego izotopu znajdujących się w źródle promieniotwórczym.
12 sty 19:31
GOSIA: Proszę pomóżcie
Zad 1 Obliczyć moc silników łodzi motorowej jeżeli pchają tą łódź z siłą 1000 N współczynnik
lepkości 0.1
Zad 2 Jest zbiornik wody na nim lód o grubości 5 cm. Połamaliśmy lód, na jaką głębokość się
zanurzył?
29 sty 18:17
Becia: sucha nawiezchnia jezdni moze dzialac na samochod o masie m=100kg jadacy po luku
poziomego zakretu o promieniu 100m, z najwieksza sila rowna 4000 N.
a)Ile wynosi maksymalna szybkosc z jaka samochod moze bezpiecznie pokonac zakret?
b)Czy samochod z dwukrotnie wieksza masa i szybkoscia obliczona w podpunkcie a) moze jechac
bezpiecznie na tym zakrecie.Jezeli nie, oblicz maksymalna szybkosc z jaka samochod moze
pokonac zakret?
c)Dlaczego gdy jezdnia jest sucha bezpieczna szybkosc z jaka samochod pokonuje zakret jest
wieksza, niz w czasie deszczu lub sniezycy?
Pomozcie bo to na jutro
11 sty 20:20